Вулканът Гримвотн в Исландия вече не бълва пепел

25.05.2011

Вулканът Гримвотн в Исландия вече не бълва пепел, което накара официалните власти в сряда да направят предпазливи прогнози за възстановяване на самолетните полети, спрени в някои части на Великобритания и Европа тази седмица. Рано сутринта в сряда около 450 полета бяха отменени в Германия, засягащи летищната дейност в Бремен, Хамбург и Берлин. Трите летища бяха отворени по-късно през деня. Британските метеорологични служби очакват минимално количество пепел над Великобритания и Континента през следващите няколко дена. Това е добра новина за британските туристи, които в понеделник имат национален празник. Въздухоплавателната агенция "Евроконтрол" също потвърди, че не се очаква голямо влияние на облака върху европейското въздушно пространство в четвъртък.

Всичко, обаче, може да се промени, ако вулканът Гримвотн се разбуди отново и въздушните течения се променят. Облакът от пепел играе роля и в закъсненията на полетите. Ед Дейли, директор на наблюдателните операции за "iJet Intelligent Risk Systems" казва, че посоката на вятъра и размерът на частиците са ключът към установяване рисковете при сигурността на самолетите и продължителността на прекъсването на полетите. Например, фината прах при изригването на вулкана Ейафйалайокул през април, 2010, беше лека и остана в атмосферата дълго време. Прахта от вулката Гримвотн, от своя страна, е по-тежка, и пада на земята по-бързо, давайки възможност на летищата да отворят по-бързо. "Все още е рано да се каже", казва Дейли, "дали изригването на вулкана Гримвотн ще се окаже също толкова застрашаващо полетите, както беше това на Ейафйалайокул, което, от своя страна, затвори европейското въздушно пространство за 5 дена и застопори хиляди пътници". Дейли дава следните научени уроци от предишното вулканично изригване, които биха могли да облекчат пътуването на европейските пътници, засенати от вулканичната дейност тази година:

- купете си пътническа застраховка, покриваща анулиране на полети

- взимайте влакове до точките, които искате да посетите, ако полетът ви е анулиран

- вземете си допълнителни финансови средства - кредитни карти с по-големи кредитни линии или пари в брой, в случай, че се окажете далече от дома за по-дълго от очакваното.